Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مشرق»
2024-05-03@20:23:04 GMT

تاریخ تشیع زیر ذره بین آی فیلم

تاریخ انتشار: ۲۷ شهریور ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۳۲۸۶۸۴

تاریخ تشیع زیر ذره بین آی فیلم

شبکه آی فیلم برای تنویر افکار عمومی و بیان ناگفته‌ها و مغفول مانده ها، همزمان با آغاز پخش سریال مختارنامه، اقدام به ساخت آنونس‌هایی با محوریت زندگی شخصیت‌های این مجموعه نمایشی فاخر و ماندگار کرده است.

به گزارش مشرق، عاشورا در مقام تراژیک‌ترین واقعه جهان اسلام و حتی تاریخ بشریت، دارای ابعاد و زوایای متعددی است که برخی از آن‌ها با وجود گذشت ۱۴ قرن از این رویداد، همچنان نهان و ناگفته مانده.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این حماسه عظیم تا به امروز دستمایه خلق آثار پُر شماری در حوزه‌های مختلف هنری قرار گرفته است؛ از ادبیات و نمایش گرفته تا موسیقی و نگارگری. تلویزیون هم کوشیده با ساخت آثار نمایشی جذاب با محوریت یا نگاهی به حماسه عاشورا به سهم خود و در حد مقدورات، نقشی در روشنگری و بیان عظمت و ماندگاری این واقعه داشته باشد. بی گمان شاخص‌ترین و قابل اعتناترین اثر نمایشی تلویزیون درباره واقعه عاشورا و مظلومیت آل مصطفی (ص) سریال «مختارنامه» به کارگردانی داوود میرباقری است. اثری که با گذشت بیش از یک دهه از تولید و نمایشش، همچنان در بازبخش‌ها هم پُر بیننده است و مخاطبان خاص خودش را دارد.

بیشتر بخوانید:

شهریار، شاعر عشق و انقلاب


در واقعه عاشورا و حواشی پیش و پس از آن، افراد زیادی حضور داشته و تاثیرگذار بوده اند، چه در قالب اشقیا و چه اولیا. هر یک از یاران و دشمنان حسین (ع) سرگذشتی دارند شنیدنی و عبرت آموز؛ از آن‌ها که به یاری اش برخاستند تا کسانی که در مقابلش ایستادند و کمر به شهادتش بستند و البته توابین و نادمانی که بر آن شدند تا جبران مافات کرده و با گرفتن انتقام از اشیا، آبی بر آتش سوزان دل و جان خویش بریزند و بیش از این، در برابر تاریخ شرمنده و سرافکنده نباشند.


قیام مختار ثقفی یکی از وقایعی است که پس از بر سر نیزه شدن خورشید در دشت نینوا، به قصد خونخواهی و انتقام از قاتلان امام مظلوم شکل گرفت و قضا را ببین، بسیاری از اشقیا و ناکسان کربلا از دم تیغ مختار و یارانش گذشتند و کیفری دیدند سخت عبرت انگیز. سریال مختارنامه بر اساس همین قیام و بازتاب رخدادهای آن سامان گرفته و البته نقبی هم می‌زند به روز عاشورا و آنچه بر مظلوم کربلا و یاران باوفایش رفته است. با وجودی که داوود میرباقری در کسوت کارگردان مختارنامه کوشیده که بخش قابل توجهی از سریالش را به اشقیای منفور شناخته شده و آشنا در فرهنگ عامه اختصاص دهد و حتی گاها یک قسمت کامل از اثر ۴۰ قسمتی اش را به سرگذشت و پایان کار یکی از این اشقیا تخصیص داده، اما بسیاری از جزئیات مغفول مانده و فرصت پرداخت به آن‌ها دست نداده، برآمده از معذوریت‌های زمانی و محدودیت‌های مکانی.

فی المثل، در مختارنامه به بی مایه‌هایی همچون حرمله بن کاهل اسدی، سنان بن انس نخعی، خولی بن یزید اصبحی و ... و انتقام سختی که پس می‌دهند در مقطع زمانی‌ای که قیام مختار پیروز شده است پرداخته می‌شود. اشقیای دیگر همچون عمر بن سعد و شمربن ذی الجوشن البته نقش پررنگ‌تر و حضور بیشتری در سریال دارند، هر چند بسیاری از مقاطع زندگی آن‌ها هم ناگفته و تاریک می‌ماند. این قاعده درباره دوستداران و شیعیان امام حسین (ع) نیز جاری است و صدق می‌کند؛ چه آن‌هایی که در پیش از قیام مختار رویت می‌شوند، از جمله هانی بن عروه، میثم تمار، مسلم بن عوسجه و حبیب بن مظاهر و چه آن‌هایی که دست در دست مختار گذاشته و علیه قاتلان امام مظلوم پرچم انتقام فراز می‌کنند، مانند ابراهیم بن مالک اشتر نخعی و دیگر سرداران قیام. کاراکترهای دیگری همچون عبدالله ابن زبیر، مصعب بن زبیر، عبدالله بن مطیع و دیگران نیز مشمول چنین کلیتی هستند.


طبیعی است در قالب یک سریال نشود به زندگی و سرگذشت همه این شخصیت‌ها پرداخت که زندگی پر فراز و نشیب بعضی از آن‌ها به تنهایی می‌تواند بهانه ساخت سریالی مطول با قسمت‌های فراوان باشد. شبکه آی فیلم با لحاظ این کاستی و دغدغه و برای تنویر افکار عمومی و بیان ناگفته‌ها و مغفول مانده ها، همزمان با آغاز پخش سریال مختارنامه، اقدام به ساخت آنونس‌هایی با محوریت زندگی شخصیت‌های این مجموعه نمایشی فاخر و ماندگار کرده است. در قالب این کنش هنری هوشمندانه و به شکل موجز و مختصر، زندگینامه هر یک از شخصیت ها، اعم از اشقیا و اولیا، شامل خاستگاه، حضور و نقش شان در واقعه کربلا و قیام مختار و عاقبت و فرجام شان در این آنونس‌های چند دقیقه‌ای نه چندان مطول بیان می‌شود، آن هم بر روی سکانس‌ها و پلان‌هایی از سریال که با هر شخصیت مرتبط است و همخوانی دارد.

برای مثال، در قالب یک آنونس، مختصری از زندگی، سوابق، مبارزات و نحوه شهادت میثم تمار به عنوان یکی از یاران باوفای امام علی (ع) و حامیان امام حسین (ع) در کوفه در اختیار مخاطب قرار می‌گیرد، در حالی که سکانس‌هایی از سریال با حضور میثم تمار و متناسب با داده‌های ارائه شده، در حال پخش است.
این اقدام آی فیلم در عین حال که می‌تواند به برخی از پرسش‌های معطل مانده مخاطبان سریال مختارنامه پاسخ دهد، گامی است در جهت آشنایی بینندگان وطنی و فرامرزی این شبکه با تاریخ اسلام، تشیع، واقعه عاشورا و سرنوشت یاران و دشمنان خورشید کربلا.

منبع:روزنامه جوان

منبع: مشرق

کلیدواژه: کرونا اعتراضات آمریکا قرارداد ایران و چین عاشورا واقعه عاشورا روزنامه جوان قیام مختار ثقفی عمر بن سعد حبیب بن مظاهر داوود میرباقری قیام مختار میثم تمار کربلا سریال مختار سریال مختارنامه قیام مختار شخصیت ها آی فیلم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mashreghnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مشرق» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۳۲۸۶۸۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

واکنش نشریۀ 29 ساله به حذف سریال «حشاشین» از شبکۀ نمایش خانگی/ علاقه ایرانیان به داستان حسن صباح تاریخی است؛ نسازی، می‌سازند(+ جلد)

عصر ایران- هفته نامۀ 29 سالۀ «امید جوان» با اختصاص روی جلد خود به تصویر ایفاگر نقش حسن صباح در سریال مصری «حشاشین» منع نمایش آن را به منظور مقابله با تحریف تاریخ بی فایده دانسته و نوشته وقتی خودمان به تاریخ خودمان نپردازیم و سریال نسازیم دیگران این کار را انجام می دهند.

    امید جوان با انعکاس دیدگاه خبرگزاری رسمی دولت در دفاع از این ممانعت و بی اثر بودن سریال و نظر سید عبدالجواد موسوی - روزنامه نگار- در بی حاصل بودن این اقدامات به خوانندگان خود قول داده در یکی از شماره های آینده خسرو معتضد به تفصیل به این سریال خواهد پرداخت.

   تاریخ پژوه مشهور که خود با ذبیح الله منصوری نویسنده «قلعه الموت» آشنا بوده پی گیر و علاقه مند سریال های تاریخی است.

   امید جوان نوشته :علاقه ایرانیان به داستان حسن صباح و قلعه الموت موجب استقبال از سریال مصری «حشاشین» شده و چاره کار را در این دیدند که از سکوهای نمایش خانگی حذف کنند ولی مگر در این روزگار می شود مردم را از تماشای آنچه دوست دارند منع کرد؟ بله، تاریخ واقعی ما نیست ولی مگر دست کارگردانان ما برای ساخت سریال تاریخی باز است یا صدا وسیما اجازه می دهد که با نگاه غیر ایدیولوژیک به تاریخ نگریسته شود؟

   درباره مرحوم منصوری هم یادآور شده:یکی از دلایل محبوبیت و شهرت ذبیح الله منصوری که افسانه و تاریخ را به هم می آمیخت همان رمان قلعه الموت بود و با این پیشینه استقبال و حداقل کنج کاوی درباره این که حشاشین چه تصویری از حسن صباح و باطنی ها ترسیم کرده شگفت آور نیست.

کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: چشم، دیگر سریال حشاشین نمی بینیم!/ «چه تکاپوی رقت انگیزی»

دیگر خبرها

  • عرضه «پرونده مختارنامه» در نمایشگاه کتاب تهران
  • تاریخ پخش «سلمان فارسی» مشخص شد/ وعده جبلی در یک سال سخت
  • واکنش نشریۀ 29 ساله به حذف سریال «حشاشین» از شبکۀ نمایش خانگی/ علاقه ایرانیان به داستان حسن صباح تاریخی است؛ نسازی، می‌سازند(+ جلد)
  • ۲ کتاب مناسب مداحان و منبری‌ها در راه نمایشگاه
  • دین سینما به امام صادق‌(ع) چه زمانی ادا می‌شود؟
  • ۱۳ میلیون دلار برای القای تاریخچه ترور و کشتار به ایران و مذهب شیعه | جعل تاریخ در سریال حشاشین
  • آغاز پیش تولید سریال ماه‌شرف خانم در سنندج
  • آغاز پیش‌تولید سریال «مستوره اردلان» در کردستان
  • علت ممنوعیت سریال مصری حشاشین؛ تحریف تاریخ ایران
  • «حشاشین» سریالی بر اساس تحریف تاریخ است